ČOVEK KOJI JE PRONAŠAO NOVOROĐENČE: Mislio sam da je mače, a bila je beba

U beogradskom naselju Žarkovo Slobodan Cvetković pronašao novorođenče u kesi, bačeno u kontejner. Napušteni dečak zdrav i bez povreda, nalazi se u „Tiršovoj“

TEK rođena beba, svega nekoliko sati otkako je došla na svet, još sa pupčanom vrpcom i posteljicom, pronađena je juče ujutru u kontejneru u Ulici prote Milorada Pavlovića 25 u beogradskom naselju Žarkovo. Novorođenče muškog pola, u kesi, na gomili smeća, pronašao je stanar iz zgrade ispred koje je kontejner, i to dok je šetao psa. Zahvaljujući brzoj reakciji ekipe Hitne pomoći, beba je prevezena u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, a kako je „Novostima“ potvrđeno u ovoj ustanovi, dete je zdravo i bez povreda. Još nije utvrđen identitet majke i da li je ona bacila novorođenče u smeće ili je to uradio neko drugi.

Uobičajenu jutarnju šetnju sa psom Slobodana Cvetkovića prekinuo je šok koji je doživeo kada je došao da baci smeće. Za „Novosti“ je ispričao kako je iz kontejnera čuo zvuke, a u prvi mah je posmislio da je reč o nekoj životinji.

– Delovalo mi je kao da čujem mjaukanje. Krenuo sam da preturam po kontejneru – prepričava Slobodan. – Nisam odmah mogao da dođem do kese, jer je preko nje bila nabacana neka trava. Kad sam razgrnuo, umalo da se od šoka onesvestim. Video sam bebu, krvavu, tek rođenu. Brzo sam utrčao u kuću i povikao ženi da sam pronašao bebu. Alarmirali smo policiju i Hitnu pomoć, koje su se za dva minuta stvorile ispred.

Kako prepričava Slobodan, ta scena, kako lekari umotavaju dečaka i govore da je živ, i dalje mu je pred očima.

– Samo sam uspeo da čujem da je beba tek rođena i da je dečak. Samo da bude dobro. Imam četvoro unučića i sve me je ovo jako potreslo. Sam Bog me je poslao da otvorim kesu. Da nisam naišao, ne mogu ni da mislim šta bi bilo – kaže Cvetković.

Kako prepričava jedna od komšinica iz Prote Milorada Pavlovića, još u ranijim jutarnjim satima začula se vriska i plač bebe, ali nisu odreagovali jer u zgradi ima male dece, pa su mislili su zvuci iz komšijskog stana.

– Oko 5.00 ujutru smo nešto čuli, ali nismo slutili na ovako nešto. Videli smo da je otvoreni kišobran na vrhu kontejnera, ali nismo znali da je beba ispod. Samo sam ujutru začula komšiju kako viče „Ovo je beba“ – objašnjava Ljubica Petrović.

Kako tvrde žitelji iz Prote Milorada Pavlovića, ekipe „Gradske čistoće“, svako jutro oko 5.00 prolaze da pokupe smeće. Na sreću, juče ujutru su okasnili.

Čim je Hitna pomoć prevezla dečaka u „Tiršovu“, on je zbrinut je i urađen je niz pregleda i analiza. Zaključak je da je vitalan i bez povreda. Doktor Siniša Dučić, direktor Klinike, kaže da su bebu odmah pregledali pedijatar, ortoped i neurohirurg.

– Beba je u dobrom zdravstvenom stanju – rekao je dr Dučić i najavio da će biti urađeni i drugi specijalistički pregledi.

Napuštenog dečaka u „Tiršovoj“ su posetili ministar za rad Zoran Đorđević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

– Neshvatljivo je da bilo koji roditelj može da učini ovako nešto, ali ne želim da zalazim u razloge za ovo krivično delo – rekao je ministar Đorđević.

On je naveo da je obaveza majke, ukoliko ne želi svoje dete, da ga barem preda zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi, kao što je Zvečanska, jer tako detetu ne ugrožava život.

– Preduzećemo sve mere da deci koju zadesi ovakva tužna sudbina pružimo neophodnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu – rekao je ministar.

Gradonačelnik Zoran Radojičić apelovao je na građane da reaguju na vreme i dodao da će nadležne institucije učiniti sve da ovakvoj deci pruže svu adekvatnu zaštitu.

ANONIMNI POROĐAJ

POSEBNI savetnik ministra Dragan Vulević rekao je da je od početka godine ovo peta beba koju su roditelji napustili i dodao da će nakon zdravstvenog zbrinjavanja deteta, deo odgovornosti preuzeti i Centar za socijalni rad:

– Eventualni način za rešavanje ovakvog problema mogao bi da bude donošenje zakona koji će podrazumevati anonimni porođaj u toplim sobama.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *