Najveća prodavnica na internetu ima više od 4.000 proizvoda koji su OPASNI!

Najveća prodavnica na internetu ima više od 4.000 proizvoda koji su OPASNI!

Zapanjujuće!
Sin je vozio motocikl i udario u automobil koji je izleteo pred njega. Ispala mu je kaciga s glave i na mestu je poginuo, ispričala je Amerikanka čiji je sin kacigu kupio u najvećoj svetskoj internet prodavaonici Amazon.com.

Uverena da je kaciga bila neispravna, majka je tužila Amazon, čiji su advokati na sudu tvrdili kako Amazon nije prodavao tu kacigu, nego samo objavio ko je prodaje. Proces je završen nagodbom, čiji je deo bio i obaveza da se ne objavljuje ko je kriv.

Ispravnost kacige ipak je istražila američka uprava za sigurnost saobraćaja. Utvrdili su da nije bila u redu i zabranili su prodaju. Bio je to i povod za veliko istraživanje njujorškog poslovnog lista The Wall Street Journal, čiji su novinari otkrili da su 44 oglašene kacige „pale“ na službenim sigurnosnim testovima, ali i da je na stranici Amazon.com najmanje 4152 proizvoda koje su američke državne institucije proglasile nesigurnima, pogrešno označenim ili su zabranile prodaju.

– Nakon što smo listu proizvoda pokazali Amazonu, rekli su da su pregledali objave o njima i izmenili ih ili uklonili za 57 posto te dodali kako zahtevaju da svi proizvodi koje nude budu u skladu sa američkim zakonima – objavio je The Wall Street Journal.

Tad je Amazon uklonio i spornu kacigu sa svoje internet stranice.

Novinari su otkrili i najmanje 157 dečjih proizvoda, uključujući one za uspavljivanje, za koje su američke vlasti utvrdile da mogu da uguše mališane. Neki su bili označeni i preporukom „Amazonov izbor“.

– U razdoblju između maja i avgusta ove godine kraj 116 proizvoda oglašenih na Amazonu pisalo je da ih je odobrila američka Agencija za hranu i lekove, iz koje su nam potvrdili da to nije tačno – objavio je The Wall Street Journal.

Među njima su bile i četiri igračke, a ta Agencija za igračke nije nadležna. Pronašli su i 98 seruma za rast trepavica za koje niko nije ni zatražio dozvolu za prodaju. Prodavali su i benzokain, sredstvo za ublažavanje bolova desni, zuba i grla bez zakonom propisane oznake da ga ne smeju koristiti deca uzrasta do dve godine. Reč je o sredstvu koje, kad je u gelu, smanjuje preosetljivost muškog spolnog organa i produžuje erekciju, ali to je samo posredno vezano uz decu. Neposredno opasan mogao bi da bude dečji ksilofon za koji su napisali da je od „visokokvalitetnih neotrovnih materijala, siguran i namenjen maloj deci“, a ispitivanje je pokazalo da sadrži gotovo četiri puta više olova nego što je dopušteno. Majka koja ga je kupila 16-mesečnom sinu odmah ga je bacila jer većina dece u tom uzrasta igračke prvo stavljaju u usta.

Glasnogovornica Amazona odgovorila je The Wall Street Journalu kako im je „sigurnost kupaca prioritet“.

– Naši automatizovani alati svakih nekoliko minuta proveravaju stotine miliona predmeta i sumnjive uklanjaju sa stranice – rekla je predstavnica i nije novinarima omogućila razgovor sa čelnicima kompanije.

Amazon je 1994. godine osnovao Džef Bezos kao internet knjižaru. Na početku su sami sve slali kupcima, a kako se posao širio i na druge artikle, pošiljke su kupcima počeli da šalju sami proizvođači. Takvih je 2001. godine bilo oko šest posto, a danas, procenjuje se, pola robe koju Amazon oglašava pod njegovom je kontrolom, a za pola je samo posrednik. Preko Amazona se odvija 36,5 posto internet trgovine na svetu (sledi eBay sa 6,9 posto) i prošle godine imali su 223 milijarde prihoda.

 

Izvor: srbijadanas.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close