ŠIRI SE OPASNOST VELIKIH RAZMERA: Zvaničnici izdali upozorenje zbog upotrebe MARIHUANE među ADOLESCENTIMA I TRUDNICAMA!

ŠIRI SE OPASNOST VELIKIH RAZMERA: Zvaničnici izdali upozorenje zbog upotrebe MARIHUANE među ADOLESCENTIMA I TRUDNICAMA!

Sve više država se odlučilo za medicinsku i rekreativnu upotrebu
Priča o legalizaciji marihuane u SAD traje godinama unazad, ali danas federalni zdravstveni zvaničnici donose odluku da izdaju nacionalno upozorenje protiv njene upotrebe kod adolescenata, ali i trudnica, jer se sve više država odlučilo za legalizaciju kako za medicinsku, tako i za rekreativnu upotrebu.

Alek Azar, sekretar za zdravstvo i ljudske usluge i hirurg Džerom Adams nazvali su marihuanu „opasnom drogom“, jer, kako Azar navodi, nauka iz dana u dan daje svetu sve više dokaza o visokoj štetnosti marihuane za tinejdžere u razvoju, kao i u slučaju upotrebe tokom trudnoće.

Postoji opasnost da trenutno aktuelan trend o legalizaciji marihuane može kod tinejdžera da izazove želju za konzumacijom iste, a istraživanja pokazuju da se danas kod mladih sve češće koristi uz kombinaciju sa alkoholom i cigaretama.

U 20-tim godinama tinejdžerima se najlakše i najbrže razvijaju moždane funkcije, upravo učestala upotreba marihuane može dovesti do promena koje su u mozgu povezane sa pažnjom, motivacijom i pamćenjem.

Prema podacima kojima raspolaže Američki fakultet opstetričara i ginekologa i Američka akademija za pedijatriju, poslednje studije iz 2017-te godine na temu legalizacije marihuane pokazuju da je 7 odsto trudnica prijavilo upotrebu marihuane u prvim mesecima trudnoće, piše AP.

Ovaj procenat se u SAD prema navodima lekara iz godine u godinu smanjuje.

 

Izvor: srbijadanas.com

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close