Lekovita nežnost poljubaca

Lekovita nežnost poljubaca

Stručnjaci tvrde da ljubljenje jača imunitet, deluje protivupalno, ublažava bolove, poboljšava cirkulaciju, otklanja stres, sprečava nastanak karijesa… Endorfin koji se luči tokom dodira usana, deluje snažnije od morfijuma

PAROVI koji se češće ljube su srećniji od onih koji poljupcima ne pridaju mnogo značaja. Istraživanja pokazuju da ta vrsta nežnosti jača vezu i da je na duže staze čuva od gubitka strasti.

Stručnjaci navode i drugu stranu priče. Naime, tokom samo 60 sekundi ljubljenja sagori se 26 kalorija, a čak 1.560 ako se poljupci „oduže“ do sat vremena. Zahvaljujući njima, koža lica dobija lepši izgled, jer „upošljavaju“ 34 mišića, pojačavajući tonus čineći nas mlađim i svežijim. Ali oni nisu samo u službi lepote i vitkosti, već i opšteg zdravlja. Stručnjaci tvrde da ljubljenje jača imunitet, deluje protivupalno, ublažava bolove, poboljšava cirkulaciju, otklanja stres, sprečava nastanak karijesa… Endorfin, hormon koji se luči tokom dodira usana i jezika, deluje i do 200 puta snažnije od morfijuma. To je odgovor na pitanje zašto se posle ljubljenja osećamo opuštenije i raspoloženije, oslobođeni bola, naročito glavobolje.

Međutim, francuski poljubac je u isti mah i pretnja zdravlju, jer tokom njega može da se prenese 280 vrsta bakterija. Ukoliko traje dugo, razmeni se i do deset miliona. Mononukleoza je takođe moguća posledica ljubljenja.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close