Od početka godine ubijeno 18 žena, većina živela sa nasilnikom

Od početka godine ubijeno 18 žena, većina živela sa nasilnikom

Stradale žene su uglavnom bile žrtve porodičnog nasilja, najmlađa žrtva je bila starosti 30 godina, a najstarija 83

KAKO su za „Novosti“ potvrdili iz „Autonomnog ženskog centra“, u Srbiji je od početka godine zabeleženo 18 ubistava žena, dok se za tri slučaja još uvek utvrđuje da li je u pitanju ubistvo, jer nadležne službe i dalje vode istragu! Takođe, zabeleženo je i sedam pokušaja ubistva, a dva slučaja su i dalje nerazjašnjena i istraga je u toku. Stradale žene su uglavnom bile žrtve porodičnog nasilja, najmlađa žrtva je bila starosti 30 godina, a najstarija 83.

Broj slučajeva u kojima se žrtva obraćala nadležnim institucijama za zaštitu i pomoć pre nego što je ubijena je sličan kao i prošle godine, i ponovo se kreće oko trećine, kao i u 2018, gde je nasilje bilo prijavljeno u svakom šestom slučaju. Svaki treći nasilnik je nakon ubistva supruge ubio i sebe, a svaki peti je to pokušao.

Najveći broj žena, kao i u prethodnoj godini, usmrćen je nožem, i to u proseku svaka treća žrtva. Stopa ubistva nožem iz godine u godine je visoka i gotovo nepromenjena, a tome verovatno najviše doprinosi to što se ovo oružje nalazi u gotovo svakom domaćinstvu, ne treba dozvola za njegovo korišćenje i može lako da se sakrije. Kao i u prethodnim godinama, najveći broj žrtava tj. više od polovine, ubijeno je u prostoru koje je delilo sa nasilnikom. Svaka četvrta žena ubijena je u nekom drugom prostoru, a svaka peta u sopstvenom domu.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close