Država oduzima decu i zbog nemaštine (3): Stavićemo tačku na Marijinu patnju

Država oduzima decu i zbog nemaštine (3): Stavićemo tačku na Marijinu patnju

Porodica Trkulja iz Beograda u oktobru prošle godine doživela je veliki šok. Radnici Centra za socijalni rad Zvezdara su jednog jutra upali u njihov dom i odveli šestogodišnju ćerku Mariju.

Devojčica je smeštena u Prihvatilište za decu, a njeni roditelji Ivan i Nataša od tada su je videli dva puta po pola sata, u kontrolisanim uslovima. Rešenje o oduzimanju deteta su dobili tek nekoliko dana nakon što je Marija odvedena.

– Tu su pisale stvari koje nisu tačne. Neko je anonimno prijavio da je Nataša ošamarila dete i počupala za kosu, da sam ja alkoholičar i neuračunljiv i da nam je stan u velikom neredu. Ni jednu od tih tvrdnji niko nije ni pokušao da proveri i bez ikakvog dokaza su odveli devojčicu. Iako sam insistirao da se urade sve moguće analize, testovi, psihološka veštačenja da se utvrdi da li je to istina, ništa nisu preduzeli. Nikada naše dete nismo zanemarili, udarili, i uvek smo vodili računa o njenom zdravlju i higijeni. Zar je moguće da neko može da kaže bilo šta o nama, i da se to bez ikakve prethodne provere uzme u obzir i rasturi jedna porodica – pita se Ivan Trkulja.

Nataša i Ivan tvrde da je svaki susret sa ćerkom u Prihvatilištu bio veoma traumatičan.

– Molila nas je da je vodimo kući. Bleda je, sa podočnjacima, nesrećna. Želi da se vrati kući, pati. Mnogo je teško da gledate svoje dete u takvom stanju, a ne možemo da joj pomognemo. Uložili smo žalbu, borićemo se protiv ove velike nepravde. Umesto da se ovakvi slučajevi rešavaju hitno, mi čekamo suđenje. A ko brine o interesu mog deteta, o tome da moja devojčica pati i proživljava velike traume – očajan priča Ivan Trkulja.

Iako im je zamereno to što devojčica nije krenula u školu i što joj nije pružena odgovarajuća, zdravstvena nega, s obzirom na to da je reč o detetu ometenom u razvoju, porodica ima kompletnu dokumentaciju koja opovrgava ovakve tvrdnje.

Lekarski izveštaji
– Postoje lekarski izveštaji koji pokazuju da je dete redovno bilo na svim lekarskim pregledima, a kako je reč o devojčici sa posebnim potrebama, u izveštaju stoji da još uvek nije dostigla dovoljnu zrelost za polazak u školu. Uprkos svemu tome, oni su dete odveli. Postoji čak i evidencija da je dete išlo u Zavod za psihofizičke poremećaje i govornu patologiju „Prof. dr Cvetko Brajović“. Tako da tvrdnje da detetu nije pružena zdravstvena zaštita nema nikakvog smisla – zaključio je otac Ivan.

 

Izvor: arhiva.vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close