SAVETI KOJI NE ZASTAREVAJU: MENE JE NAUČILA MOJA MAMA, A JA ĆU MOJU DECU

SAVETI KOJI NE ZASTAREVAJU: MENE JE NAUČILA MOJA MAMA, A JA ĆU MOJU DECU

Neki saveti nikad ne zastarevaju, ako su dobri, provereni i dokazano deluju danas, kao i u nekom prošlom “sistemu”.

Zašto ih onda ne bismo primenili i na sledeće generacije pa da naučimo štošta dobrog iz tih narodnih mudrosti koje se obično prenose s kolena na koleno.

O takvim savetima razmišljala je nedavno autorka portala Mummy Pages koja je i druge mame zamolila za njihovo zrnce mudrosti – ono nasleđeno od njihovih majki, a koje bi, bez imalo razmišljanja, preneli svojoj deci.

Od mnogih spomenutih, autorika je odabrala 7 favorita:

1. Sve će jednom proći
U trenucima kada mislite da se ceo svet okrenuo protiv vas, uvek se setite – jednom će i to proći. Nakon kiše uvek dođe sunce.

2. Ni ti nisi uvek ista osoba
Brinu vas promene kod drugih, brine vas što sami niste “kao pre” – to je zato što se svaki čovek menja. Čovek raste, uči i menja se dok je živ.

3. Nek ti najvažnije uvek budu najvažniji
U beskonačnoj listi “sve što danas treba” i vremenu u kojem nam najviše nedostaje vremena postoji nešto što vam uvek mora biti najvažnije. Oni koju su vam najvažniji. Njima posvetite punu pažnju, a sve ostalo, verujte, uvek je manje važno.

4. Sledi svoje srce
I nije to nikakva floskula, rekla je jedna mama kojoj i danas zvoni u glavi rečenica njene majke: “Draga, živi tako da se jednog dana smeš nečemu i kažeš – ne mogu verovati da sam to napravila, nego da živiš s rečenicom – da sam barem i ja to učinila.” Ne kaže li to zaista sve kad je reč o floskuli “sledi svoje srce”?

5. Ponekad ćeš jednostavno hteti više
Ponekad će vam se čini loše što s nekim osobama više nemate puno zajedničkih tačaka, ali to je u redu. To je znak da ste ih nadrasli. Nemojte da vas grize savest ako želite nastaviti u nekom drugom smeru.

6. Budi uvek svoj(a)
Ako glumiš nikada nećeš saznati što bi ljudi mislili o tebi kakva zaista jesi. Nije loše biti svestan svojih mana, loše je pokušavati biti neko drugi, a što pre svetu pokažete svoje pravo lice, pre ćete dobiti priliku upoznati ljude kojima ćete se sviđati baš takvi kakvi jeste.

7. Ja ću uvek biti tu
Gde god bila, mama je uvek tu.

Izvor: Index.hr

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close