Haraju PREHLADE I GRIP! Budite mudri roditelji: ZAŠTITITE DECU i ne preterujte s lekovima

Haraju PREHLADE I GRIP! Budite mudri roditelji: ZAŠTITITE DECU i ne preterujte s lekovima

Danas, u doba interneta i različitih foruma kao i brojnih dostupnih apoteka, potrebna je velika roditeljska mudrost i veština da biste svoju decu zaštitili od nepotrebne i štetne primene lekova.

Saveti lekara za primenu lekova kod dece
SAVETI LEKARA ZA PRIMENU LEKOVA KOD DECEFOTO: TRUDNOCAIZDRAVLJE.RS / RAS SRBIJA

Na sajtu Trudnoća i zdravlje uz brojne korisne savete prim. dr Olga Stanojlović pedijatar kaže da, kada su u pitanju lekovi, deca nisu mali ljudi i da treba biti oprezan! Prema njenim rečima, njihov metabolizam, količina tečnosti u organizmu, funkcija jetre i bubrega u razgradnji i izlučivanju lekova je specifična, posebno kod dece najmlađeg uzrasta.

Lekovi za kašalj i prehladu

Pokazano je da ovi lekovi vrlo malo ili nimalo ne deluju na decu ispod 6 godina, a rizik za njihova neželjena dejstva nadmašuje bilo kakvu privremenu korist koje vaše malo dete može imati od njih. Dekongestivi mogu biti nadražajni, mogu isušiti i oštetiti nosnu sluznicu i izazvati „zavisnost“ kada se duže koriste. Iz nosa se mogu resorbovati i direktno u mozak i izazvati neuobičajene neurološke manifestacije. A oni i antihistaminici, koji se koriste protiv suzenja iz očiju i curenja nosa, mogu izazvati stomačne probleme, ošamućenost ili nesanicu, osip, a kod neke dece i do ubrzanja srčanog rada i konvulzije. Lekovi protiv produktivnog kašlja, s druge strane, odlično razgrađuju gust sekret i „odlepljuju“ ga sa bronhija, ali ni oni ne pomažu, jer malo dete ne ume da se iskašlje.

Aspirin (acetilsalicilna kiselina)

Nikada se ne daje deci mlađoj od 18 godina, jer može biti udružen sa teškim oboljenjem – Rajevim sindromom- koji dovodi do oštećenja brojnih organa, naročito jetre i mozga, pa i do smrti. Uzrok Rajevog sindroma se ne zna, obično nastaje nakon virusne infekcije, ali je u 90-95% slučajeva povezan sa upotrebom acetilsalicilne kiseline i znatno je ređi od kada se aspirin ne daje deci.

– Aspirin kod nas postoji pod mnogo različitih naziva, pa uvek proverite šta je zapravo lek koji planirate da date detetu, a uzmite u obzir i kombinovane preparate koji mogu sadržati acetilsalicilnu kiselinu – kaže pedijatar i upozorava da ako dojite, nemojte uzimati aspirin, pošto se određena količina može izlučiti u mleko.

Prema rečima dr Stanojlović paracetamol je i dalje najbezbednija opcija u trudnoći i dojenju.

Budite oprezni s lekovima i uvek se konsultujte s pedijatrom
BUDITE OPREZNI S LEKOVIMA I UVEK SE KONSULTUJTE S PEDIJATROMFOTO: TRUDNOCAIZDRAVLJE.RS / RAS SRBIJA

– Imajte na umu da su i tinejdžeri podložni Rejevom sindromu; oni često kupuju lekove na svoju ruku, bez znanja roditelja. Naučite svoju decu da uvek provere sa vama da li i koji lek da uzmu (da, to važi i za dete od 18-19 godina) i da nikad ne uzimaju lekove od svojih drugara u školi ili samostalno iz fioke u kući.

Lekovi za odrasle

Davanje lekova namenjenih odraslim osobama u manjoj, detetu „prilagođenoj“ dozi pogrešno je i vrlo opasno. Osim osnovne supstance, u svakom leku postoje i različite dodatne: konzervansi, stabilizatori, zaslađivači i sl. Samo ako uputstvu za lek izričito stoji da je dozvoljena primena kod dece, sa tačnim dozama za određeni uzrast ili kilažu, ili ako je pedijatar to preporučio, detetu smete dati lek.

Lekovi propisani za nekog drugog

Ako je vaše drugo dete ili dete vaše rođake imalo slično stanje sa sličnim simptomima kao i vaše dete u ovom trenutku, nemojte davati lek koji je njima bio propisan. Postoji mogućnost da ste pogrešno procenili i da mu taj lek neće pomoći ili da čak može izazvati i komplikacije.

Lekovi u obliku tableta

Bebi ćete uvek dati lek u obliku sirupa, a ako ni starije dete još uvek ne ume da guta tablete, nemojte mu ih davati, zbog mogućeg gušenja.Ovo se odnosi i na tablete za žvakanje.

Ako određeni lek ne postoji u obliku sirupa, pitajte farmaceuta da li tabletu možete prepoloviti (ne smeju se sve vrste tableta lomiti) ili pomešati sa hranom, da bi dete lakše primilo lek, ako odbija na ovaj način.

Dodatni paracetamol

Ako vaše dete uzima paracetamol za snižavanje temperature i vi poželite da mu date još neki popularni, kombinovani lek za prehladu kako biste mu još malo olakšali patnju imajte u vidu da većina tih preparata u sebi sadrži paracetamol, pa se može desiti da unesete prekomernu dozu.

– Uvek treba da pogledate šta je u sastavu bilo kog leka, naročito onog koji u sebi sadrži kombinacije različitih supstanci, da ne bi došlo do ukrštanja ili dupliranja doza – upozorava dr Olga Stanojević, pedijatar.

Izvor: https://zena.blic.rs/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close