SNEG U APRILU: Umesto za Božić moguć za Uskrs

Građani Srbije slobodno mogu da odlože zimske jakne jer kako pokazuje najnovija prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda u poslednjim danima februara i tokom marta temperatura će premašiti i 15 stepeni.

U narednih 30 dana prosečna dnevna temperatura u većem delu zemlje biće od 11 do 15 stepeni, a čak ni u najhladnijem delu dana živa u termometru neće se spuštati ispod nule.

Zime sve toplije

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava da statistika jasno pokazuje da su zime u Srbiji poslednjih decenija sve toplije.

– Kada su naše bake bile male, bilo je toplih zima, ali jednom u nekoliko godina. Međutim u poslednjih deset godina u zimskim mesecima imamo natrprosečno visoku temperaturu. I pre tri godine smo u februaru imali više od 20 stepeni – objašnjava Đurić.

Prema prognozama, srednja temperatura vazduha tokom marta u Srbiji biće do dva stepena iznad višegodišnjeg proseka. Ovakve vremenske prilike, prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, idu u prilog prognozi da će ova zima biti jedna od najtoplijih od kada se obavlja merenje temeprature.

Ipak, kako Đurić objašnjava, upravo zbog natprosečno toplog tromesečja iza nas su na proleće moguća iznenađenja.

Srbija je konstantno pod uticajem toplijeg vazduha sa juga što je glavni razlog za natprosečno visoku temperaturu. Nije nemoguće da sneg padne i u aprilu. I ranijih godina smo imali takve situacije. Recimo, 18. februara 2017. u Srbiji izmeren je 21 stepen, a iste godine je u aprilu u Sjenici palo 15 centimetara snega. To je naročito bilo pogubno za malinjake u zapadnoj Srbiji. Dešava se da neko voće procveta i u januaru zbog visoke temperature, zbog čega mraz, koji traje i do kraja aprila, može izazvati određene posledice po rod. Ipak, jače zime sigurno neće biti zbog čega možemo da odahnemo – kaže meteorolog Đurić.

U Beogradu će temperatura tokom naredne nedelje dostići i 16. podeljak, a prema prognozama za naredni period, očekuje nas i nekoliko kišnih dana.

Za 2. mart je u prestonici najavljena i grmljavina, ali sve to će proteći bez značajnog pada temperature.

Međutim, kako objašnjavaju meteorolozi, sneg nas može iznenaditi u aprilu!

Izvor: Alo.rs / Foto: Printscreen

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *