EVROPA ĆE OVOG LETA GORETI! Stigla dugoročna prognoza, Srbiju čeka TOTALNO LUDILO pre LETNJIH VRELINA

EVROPA ĆE OVOG LETA GORETI! Stigla dugoročna prognoza, Srbiju čeka TOTALNO LUDILO pre LETNJIH VRELINA

Polako ispraćamo zimu i predstoji nam godišnje doba u kojem se priroda budi, a ujedno se spremamo i za nadolazeće visoke temperature.

Meteorološki servis „AccuWeather“ objavio je na svojim stranicama dugoročnu prognozu za proleće u Evropi i, prema najavama, nastaviće se toplo vreme sa temperaturama iznad proseka u većem delu Evrope, a očekuju nas i razdoblja ekstremnih vremenskih uslova i oluja.

Zajedničko za ceo kontinent je nastavak toplijeg vremenskog perioda, sa temperaturama iznad proseka. Od marta do juna, odnosno tri prolećna meseca, proći će pretežno suvo, ali biće i kraćih razdoblja nestabilnosti uz česte oluje.

Većina ciklona sa Atlantika neće više najviše zahvatati Britaniju, već će se kretati severnije što će omogućiti dolazak toplih ciklona. Tokom proleća, prema prognozama sajta „Accuweather“, najveće temperaturno odstupanje se predviđa na Pirinejskom poluostrvu, južnoj Nemačkoj, kao i u južnoj Britaniji.

Visoke temperature nekima štete, dok drugima koriste
Prave letnje temperature će već u maju imati delovi Španije i Portugala, uz veći broj dana kada će živa na termometru biti iznad 32 podeoka. U najtoplijim delovima Španije mogući su dani sa temperaturama i do 38 stepeni. Dok će u Londonu do kraja maja temperature dostići i 27 podeok.

  • Oni koji provode dosta vremena napolju, a imaju problem sa alergijom moraće da se suoče sa njenim ranijim dolaskom. Visoke temperature i toplo vreme uzrokuju rano pupljenje i porast polena – rekao je Tajler Rojs meteorolog „Accuweathera“.

Toplo i pretežno suvo vreme pogodovaće poljoprivrednicima jer će moći da sade useve ranije nego inače.

Na jednoj strani Evrope oluja, a na drugoj suša
U nekim zemljama topli periodi će, prema najavi, prerasti u neprijatnu vrelinu i pre početka leta.

Ranija pojava temperatura iznad proseka uzrokovaće povećan rizik za razvoj jačih oluja u drugoj polovini proleća u središnjem delu Evrope. Pritom će u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, kao i u severozapadnoj Poljskoj, postojati najveća mogućnost za pojavu jakih oluja.

Kako se povremene oluje budu kretale po zapadnoj i srednjoj Evropi, tako će se povećavati rizik za nešto lošije vreme. Istovremeno, na istoku Evrope biće suprotna situacija gde će postojati rizik od pojave suše.

Dunavski kejFoto: Srbija Danas

  • Visoke temperature vazduha iznad 30 stepeni u drugom delu maja mogle bi se zabeležiti od Pariza do Berlina – objasnio je meteorolog „Accuweathera“.

Jaki olujni vetrovi, grad i poplave javiće se kao posledica oluja, a neke od njih mogu prouzrokovati i tornado.

  • Jedna pozitivna stvar kod povremenog olujnog nevremena jesu kiše koje pomažu da tol ostane vlažno, a takođe sprečavaju da nivo reka ne opadne pre letnjih meseci – istako je meteorolog „Accuweathera“.

Sa druge strane oluje mogu predstaviti i rizik za useve u vidu poplava i štetnih vetrova.

Temperature iznad proseka zahvatiće i baltičke zemlje
Visoke temperature zahvatiće područje od Poljske sve do Baltičkih zemalja, Belorusije i Ukrajine. Tako su tokom maja mogući dani i sa temperaturama iznad 27 stepeni, u predelu od Varšave do Minska i Kijeva. U Litvaniji, Letoniji i Estoniji se takođe očekuju temperature iznad proseka za ovo doba godine, od marta do maja.

Balkansko poluostrvo može i da se zabelli
Prema meteorološkom sajtu „AccuWeather”, područje gde se očekuju prosečne padavine, ili njihov suficit, jeste Balkansko poluostrvo. Najkišovitiji period tokom proleća biće upravo njegov početak, naročito mart i april kada se očekuje povećan broj sredozemnih ciklona.

Iako će lokalno pretiti poplave, kiša će dobro doći pre letnjih meseci kada će postojati povećana mogućnost za pojavu dugotrajnih suša, naglasili su na ovom sajtu.

Na višim planinama u martu može padati sneg koji je ove zime izostato, te može izazvati saobraćajne probleme.

Drugi deo proleća trebalo bi da donese mirnije i stabilnije vreme uz temperature vazduha iznad proseka i to od Italije do Rumunije, te nas očekuje raniji dolazak vetra.

Izvor: https://www.srbijadanas.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close