Na šta ukazuje boja urina?

Na šta ukazuje boja urina?

Pre nego što se laboratorijski ispita, izgled mokraće može da signalizira na zdravstveni problem

ANALIZA urina jedna je od prvih metoda u kontroli opšteg zdravstvenog stanja. Međutim, pre nego se laboratorijski ispita, po samoj boji može da se zaključi o kakvom zdravstvenom problemu je reč.

Promena boje urina najčešće je izazvana nedostakom tečnosti, ali može da ukazuje i na ozbiljne bolesti i stanja.

Skroz prozirna

Pijete previše vode. Ako je unos tečnosti od dva litra dnevo preporučljiv, ili je za vaš organizam to previše, ili pijete više od toga i bilo bi dobro da smanjite.

Ružičasta ili crvenkasta

Ovakva boja se može pojaviti kada se jede, na primer, cvekla ili borovnica. Međutim, ukoliko u urinu ima krvi, to može da ukazuje i na ozbiljne zdravstvene probleme – na bolest bubrega, tumore, infekciju urinarnog trakta, probleme sa prostatom ili nešto drugo. Takođe, urin je takve boje i kod trovanja živom. Svakako je potrebna pomoć lekara.

Blago smeđa

Moglo bi da se radi o bolesti jetre ili teškoj dehidraciji. Pijte nekoliko dana više vode i ako boja urina ostane ista, posetite doktora.

Bleda

Boja je normalna i pokazuje da je sa zdravljem sve u redu, kao i da unosite tečnosti koliko je potrebno.

Prozirno

žućkasta

Ova boja je, takođe, u granicama normale.

Tamno žuta

Sve je u redu, ali treba da pijete više vode.

Boja meda

Telo vam žudi za tečnošću.Ova boja urina znak je da ne pijete dovoljno vode, svakako ispod minimuma od osam čaša dnevno.

Narandžasta

U ovom slučaju, takođe, može da se radi o dehidraciji, ali i o problemima sa jetrom ili žučnim kanalom. Takođe, mokraća je takve boje i kod trovanja hranom. Svakako bi trebalo otići kod lekara.

Plava ili zelena

Retko genetsko oboljenje može da bude praćeno ovakvim bojama urina, ali i neke bakterije koje inficiraju urinarni trakt. Moguće je i trovanje hranom ili uzimanje određenih lekova.

Mokraća peni

Ukoliko vam se ovo desi, to može da znači da jedete previše proteina ili da imate problema sa bubrezima. Odlazak kod lekara je neophodan ukoliko se ovo često događa.

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close