Nicanje zuba stres za bebe i roditelje: Evo kako olakšati muke mališanima

Nicanje zuba stres za bebe i roditelje: Evo kako olakšati muke mališanima

Bebice su uznemirene, plaču, imaju povišenu temperaturu, dijareju i nesanicu, a sve to sa njima burno preživljavaju i mame i tate

NICANjE zuba je stresno za bebe, ali i za njihove roditelje, jer uglavnom ne znaju kako da pomognu malim bićima da se izbore sa nesnosnim bolovima. Bebice su uznemirene, plaču, imaju povišenu temperaturu, dijareju i nesanicu, a sve to sa njima burno preživljavaju i mame i tate.

Velikih mudrosti nema, ali stručnjaci uglavnom preporučuju da bebama nežno masirate bolne desni. Trebalo bi da im olakša i specijalna glodalica sa vodom koja se čuva u frižideru. Čajevi ili homeopatski preparati su stvar izbora i (ne)prihvatanja alternativnih saveta, a mnogi sve nade polažu u ogrlice od ćilibara.

Ono što sigurno može da olakša ove muke jeste nežan zagrljaj majke, koji je često najlekovitiji, jer umiri bebu, pa ona bar privremeno zaboravi na bol.

Inače, ako kao roditelj još niste prošli kroz ovu fazu, trebalo bi da znate da prvi zubići obično počinju da rastu između petog i šestog meseca života. Retko se događa, ali nije i nemoguće da se prvi zub pojavi tek posle 18. meseca. Najpre se pojavljuju prednji, a kutnjaci izlaze tri do šest meseci kasnije. Ono što mnoge roditelje buni je to što desni mogu da otiču i bole i dva meseca pre samog nicanja zuba, pa je beba nervozna i ne može da zaspi. Ali nemojte da pomešate ovo stanje sa upalom uha, koja je vrlo česta za bebice, i praćena je sličnim simptomima – odbijanjem hrane i suzama. Razliku ćete prepoznati po tome što će se kod problema sa uhom bol samo pogoršati, dok će u drugom slučaju s vremena na vreme da umine.

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close