Kako je nastala čuvena MOSKVA ŠNIT? Sve počinje davne 1974. u BEOGRADU u kuhinji POZNATOG hotela (ORIGINALAN RECEPT)

Šefica poslastičarnice Anica Džepina dobila je te 1974. godine neobičan zadatak: da originalnim tortama i kolačima osveži ponudu popularnog beogradskog hotela.Tada je nastao čuveni „moskva šnit“, torta koju su kao svojevrsni simbol grada probale i mnoge slavne ličnosti pri poseti Beogradu.

Ova torta je ponos Beograda!
Višnje, ananas, slasni šamponez krem, hrskave kore i bademi spoj su savršenog „moskva šnita“ koji decenijama unazad zadovoljava i najzahtevnija nepca srpske prestonice. I danas ga služe sa ponosom, a domaći sladokusci i turisti koji dođu u Beograd rado svraćaju bar na jedno „fino parče Beograda“.

Sve je počelo davne 1974. godine, kada su seckane višnje uronile u sladak šamponez krem, a hrskava kora od badema spojila ih sa sočnim ananasom. Sve to veštim rukama umešala je i naslagala prvi put Anica Džepina. Uprava je od nje tada zatražila da napravi kolač koji će se izdvojiti po ukusu od tadašnjih slatkiša.

Sve je počelo davne 1974. godine…

  • Imala sam snage i volje da unesem nešto novo u renovirani objekat, svašta mi je padalo na pamet, smišljala sam raznovrsne recepte dok nisam stvorila šnite sa imenom hotela – ispričala je Anica Džepina (77) na 40. godišnjicu nastanka poslastice.

Višnje, ananas i bademi glavni su sastojci ovog kolača, ali taj izbor nije slučajan. Višnje se prokuvaju gusto, i procede, a isti je postupak i sa ananasom.

  • Na taj način torta može stajati dugo, a da se ne pokvari – ističe Anica.

Dodaje se i badem
U masu „moskva šnita“ dodaje se i badem, da bi masa bila bela, a dva krema se posebno kuvaju i potom spajaju. To je žuti puter krem. Sve mora biti dobro prokuvano, a kori se, pored oraha dodaje samo jedna kašika brašna i jedna kašika „Petit Beure“ keksa koji ima dovoljno masnoće.

Skromna kreatorka „moskva šnita“ danas je uveliko u penziji, ali je recept ostao isti, a u hotelu kažu da i ne nameravaju da ga menjanju.

Od kako je kolač nastao pa sve do danas, nije se ništa suštinski menjalo, ali smo se mi svakako usavršavali – priča Jasmina Kulić.

Ivo Andrić ovde ima svoj sto, a „moskva šnite“ jeli su Pavaroti, Robert de Niro…
Danas se proda oko 12 tona „moskva šnita“ godišnje, što je ogromna količina, a to govori o kvalitetu koji je i dalje, posle više od četiri decenije prisutan. Iako postoje originalni recepti za ovaj kolač, on nikada ne može biti ukusan kao u našem restoranu.

U restoranu gde se služi „moskva šnit“ Ivo Andrić i danas ima svoj sto, a poslasticu koja je postala pravi beogradski brend su, priče kažu, probali brojni čuveni gosti Beograda, među kojima i Indira Gandi, Robert de Niro, Lučano Pavaroti…

Pročitajte još: Kako da izgubite čak 20 kilograma za samo 90 dana – EVO REŠENJA

Jasmina Kulić priča da je francuski glumac Alan Nuri, tokom dvogodišnjeg radnog boravka u Beogradu zatražio 50 kilograma „moskva šnita“.

  • Alan Nuri bio je redovan gost hotela i zaljubljenik u baršunaste ukuse „moskva šnita“. Kada je za potrebe predstave u kojoj je igrao sa Mirom Banjac u jednom beogradskom teatru nabavljao scenske rekvizite, bila mu je potrebna i prava torta od 50 kilograma. Nuri je insistirao da to bude upravo „moskva šnit“. To je trenutak koji nikada neću zaboraiti – priča Jasmina Kulić.

Kako se pravi „Moskva šnit“:

Sastojci

23 jaja
400 grama oraha
100 grama slatkih prezli
1.250 grama putera
1.700 grama šećera
700 grama ananasa
700 grama breskve
3 kilograma višanja
500 grama badema

Priprema

Za kore je potrebno umutiti belanca sa 450 grama šećera i u to dodati prezle i orahe. Smesa se podeli na četiri dela, razmaže na papir za pečenje i peče pola sata na 220 stepeni. U šamponjez krem stavlja se kilogram putera, kilogram šećera i 20 žumanaca. Krem skuvati i ohladi, a posebno se ušpinuje sa 200 grama šećera i pola litra vode.

Torta se filuje: kora, ananas, breskve, krem…
U drugoj posudi umute se tri belanca i 50 grama šećera. Ušpinovani šećer sipa se u ulupane belance i dok se masa hladi penasto se umuti puter. Oba krema se sastave i kore se filuju sledećim redom: kora – ananas i breskve – krem – kora – višnje – krem – kora – krem – kora- krem – badem. Torta se na kraju panira bademom, prethodno poparenim, isečenim na listiće i pečenim u rerni.

Izvor: magazin.novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *