„Bila sam svesna razgovora oko sebe, a lekar je pitao za POSLEDNJU ŽELJU“: Ispovesti pacijenata koji su bili na SAMRTI

„Bila sam svesna razgovora oko sebe, a lekar je pitao za POSLEDNJU ŽELJU“: Ispovesti pacijenata koji su bili na SAMRTI

I ako umiru, čuju šta im se govori

Čak i kada je pacijent u nesvesti i blizu smrti i dalje ima osećaj sluha i može da čuje šta im njihovi najmiliji govore, pokazala su naučna istraživanja.

Studija sa Univerziteta Kolumbija u Britaniji fokusirala se na pacijente koji prelaze iz života u smrt, odnosno kada telo počinje da se zatvara. Ovo se ne odnosi na ljude koji su u komi i ovo se smatra prvim istraživanjem sluha na samom kraju života. Merili su električnu aktivnost u mozgu pacijenta sa šeširom koji je sadržao 64 elektrode i identifikovali su moždane signale nastale kao odgovor na složene tonske promene.

Istraživači su iste signale ispitivali kod pacijenta koji je reaktivan i otkrili da su moždane aktivnosti između ova dva ispitinaka vrlo slične, kao i aktivnosti pronađene u kontrolnoj grupi. Neki pacijenti su pokazali moždane aktivnosti, što je bilo malo kompleksnije.

Nije poznato da li pacijent razume reči ili samo čuje određene reči. Hilari Džordan, razgovarala je sa njenim mužem, koji je pre skoro 31 godinu zadobio povrede glave u saobraćajnoj nesreći. Ona je za kanadske medije izjavila, da je suprugu rekla da je u redu ako ih napusti i nedugo zatim, on je preminuo.

Gospođa Blundon je dodala da pacijent ne može da da oseti miris ili ukus bilo šta nakon što izgubi svest. Dženi Bon pala je u komu nakon što se razbolela od Guillain-Barre sindroma 2015. godine.

Dok je ležala u medicinski izazvanoj komi, čula je lekara kako pita supruga da joj isključi aparate za veštačko održavanje u životu: – Bila sam svesna razgovora oko sebe. Najgori mi je bio razgovor između lekara i mog muža koji su ga ispitivali o mojim željama da ostanem živa na respiratoru, ali i da nisu sigurni da li je moja mentalna sposobnost narušena zbog nedostatka kiseonika dok su pokušavali da mi ponovo pokrenu srce- rekla je gospođa Blundon.

Izvor: magazin.novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close