HANDMADE Kreativna zanimacija: Napravite sami domaće sapune prelepih mirisa (RECEPT)

HANDMADE Kreativna zanimacija: Napravite sami domaće sapune prelepih mirisa (RECEPT)

Sada, kada smo ponovo pred striktnim merama i kada nam je zbog koronavirusa onemogućeno da živimo normalnim životom, možemo se zabaviti kreativnim stvarima

Starinski recept pravljenja sapuna i danas se praktikuje po nekim selima, a postao je aktuelan gortvo svuda.

Sapun se kuvao u kazanima, a paravio se od dve komponente – masti i baze. Prema receptu naših baka dva kilograma masnih sastojaka stave se u tri litara vode i u to doda pola kiilograma žive sode. Sve zajedno kuva se oko dva sata uz neprestano mešanje.

Pomoću noža se proverava da li je sapun kuvan ili ne. Ako se masa oko noža odmah stvrdne sapun je kuvan.

Danas postoje lakši recepti za pravljenje mirišlajvih čistača kože. U staklenu posudu sipajte 50 ml vodei dok mešate dodajte kašiku natrijum-hidroksida. U većem loncu otopite 100 g svinjske masti i dodajte smesu s vodom. Mešajte još pola sata sve dok ne dobijete gustu masu.

U sapun možete dodati sitne komade žitarica ili korice limuna, pomorandže… kako bi sposlužio i kao prirodan piling. Zatim, možete dodavati čajeve po želji, ali i ulja kao što su kokosovo, bademovo, maslinovo…

Takođe, ako želite da postignete jaču aromu, sitno iseckajte cvetove lavande ili latica ruže i dodajte u kalup. Ovo možete uraditi i sa vanilom i uljem arome čokolade, kao i raznim sastojcima prirodnog porekla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close