N95, HIRURŠKA, PAMUČNA… Najbolje i najgore: Koje maske su NAJEFIKASNIJA ZAŠTITA od korona virusa

N95, HIRURŠKA, PAMUČNA… Najbolje i najgore: Koje maske su NAJEFIKASNIJA ZAŠTITA od korona virusa

Nauka je jasna – maske za lice mogu da spreče prenošenje korona virusa i spasu živote.

Preliminarna analiza 194 zemlje otkrila je da se na mestima gde maske nisu preporučene povećava smrtnost od korona virusa po glavi stanovnika za 55% nakon prijavljenog prvog slučaja, u poređenju sa 7% u zemljama sa smernicama koje podržavaju nošenje maski.

Dve maske medicinskog kvaliteta N99 i N95, su najefikasnije za filtriranje virusnih čestica
Postoji razlog zbog kojeg agencije preporučuju prvo da maske N99 i N95 budu rezervisane za zdravstvene radnike: obe se čvrsto zapečate oko nosa i usta kako bi vrlo malo virusnih čestica moglo da prodre unutra ili da izađe kroz njih.

Takođe sadrže upletena vlakna za filtriranje patogena koji se prenose u vazduhu. Studija objavljena u časopisu „Journal of Hospital Infection“ prošlog meseca je procenila više od 10 maski na osnovu njihove sposobnosti filtriranja čestica korona virusa u vazduhu.

Istraživači su otkrili da su N99 maske smanjile rizik od zaraze za 94% do 99% nakon 20 minuta izlaganja u visoko kontaminiranom okruženju. N95 maske nude gotovo podjednaku zaštitu – naziv se odnosi na njegovu minimalnu 95% efikasnost u filtriranju aerosola. Druga nedavna studija takođe je utvrdila da N95 maske nude bolju zaštitu od hirurških maski.

Jednokratne hirurške maske
Hirurške maske su izrađene od netkanog materijala, pa su obično najsigurnija opcija za zdravstvene radnike koji nemaju pristup maski N99 ili N95.

Studija u aprilu otkrila je da hirurške maske smanjuju prenos više vrsta korona virusa (mada istraživanje ne uključuje ovaj novi, zvanično nazvan SARS-CoV-2), kroz respiratorne kapljice i manje aerosole.

Generalno, hirurške maske su oko tri puta efikasnije u blokiranju aerosola koji sadrže virus nego domaće maske za lice, pokazalo je istraživanje iz 2013. godine. Ali i one bi trebalo da budu prvenstveno rezervisane za zdravstvene radnike. U pitanju su jednokratne maske, pa se bacaju.

„Hibridne maske“ su najbolja opcija iz domaće radinosti
U nedavnom naučnom radu koji još nije recenziran, istraživači u Velikoj Britaniji utvrdili su da su „hibridne“ maske – kombinovane sa dva sloja pamuka sa 600 niti i drugim materijalom poput svile, šifona ili flanela – filtrirale više od 80% sitnih čestica (manje od 300 nanometara) i više od 90% većih čestica (veće od 300 nanometara), piše „Biznis insajder“.

Otkrili su da kombinacija pamuka i šifona nudi najviše zaštite, a slede pamuk i flanel, pamuk i svila i četiri sloja prirodne svile. Istraživači su sugerisali da su ove mogućnosti čak i bolje u filtriranju sitnih čestica od maske N95, mada nisu nužno bile bolje za filtriranje većih čestica. Tim je takođe otkrio da su dva sloja pamuka sa 600 niti, ili dva sloja šifona, možda bolji u filtriranju sitnih čestica nego hirurška maska.

One su i najpreporučljivije široj javnosti, jer su višekratne, pa su jeftinija i ekološki prihvatljivija opcija. Naravno morate da ih dobro operete i osušite pre nove upotrebe.

Tri sloja pamuka ili svile takođe su dobra zaštita
SZO preporučuje da maske od tkanine imaju tri sloja: unutrašnji sloj koji apsorbuje, srednji sloj koji filtrira i spoljni sloj napravljen od neapsorbujućeg materijala poput poliestera.

Studija Univerziteta u Ilinoisu koja još čeka stručni pregled, maske napravljene od košulje od tri sloja svile ili majica od 100% pamuka mogu biti podjednako dobra zaštita kao i maska medicinskog kvaliteta.

Svila naročito ima elektrostatička svojstva koja mogu pomoći da zadrže manje virusne čestice.

Vreće iz usisivača
Studija „Journal of Hospital Infection“ otkrila je da vrećice iz usisavača (ili filteri usisavača umetnuti u platnenu masku) smanjuju rizik od infekcije za 83% nakon 30 sekundi izloženosti korona virusu i za 58% nakon 20 minuta izlaganja u visoko kontaminiranoj sredini. Istraživači su otkrili da je materijal bio podjednako dobar u filtriranju aerosola kao i hirurške maske.

To bi mogla biti dovoljna zaštita za zaustavljanje epidemije.

Studija iz maja otkrila je da će univerzalno nošenje maski dovesti epidemiju pod kontrolu čak i ako bi maske bile samo 50% efikasne u hvatanju zaraznih čestica.

Maske od kuhinjskih krpa i antimikobnih jastučnica
Kuhinjske krpe i antimikrobne jastučnice bile su sledeća najbolja alternativa vrećama ili filterima za usisavač, isto istraživanje je pokazalo.

Krpe moraju da budu čvrsto tkane da bi pružile zaštitu, rekli su istraživači. Oni smatraju da su antimikrobne jastučnice (obično izrađene od satena, svile ili bambusa) bolje nego standardne pamučne jastučnice kao zaštita.

Šalovi, marame, majice
Britanski istraživači otkrili su da je jedan sloj pamuka sa 80 niti među najmanje efikasnim materijalima koji blokiraju velike i male čestice korona virusa. Šalovi i pamučne majice smanjili su rizik od infekcije za oko 44% nakon 30 sekundi izlaganja korona virusu, pokazalo je istraživanje „Journal of Hospital Infection“. Nakon 20 minuta izlaganja u visoko kontaminiranoj sredini, smanjenje rizika je palo na samo 24%.

Međutim, i to je bolje nego nikakva zaštita, zaključuju istraživači.

Papirne maske
Istraživači navode da je i jedan sloj pamuka bolji nego maska od papira.

Za razliku od hirurške maske, koja je obično naborana i napravljena od tri sloja tkanine, papirne maske su tanje, pa pružaju manju zaštitu.

Važno je i kako se nose maske
Moć zaštitne maske – uključujući N95 i hirurške maske – značajno se smanjuje kada postoji prostor između maske i kože.

Stručnjaci kažu da bi trebalo da je dobro pričvrstite da ne prolazi vazduh ispod ivica maske. Uprkos tome, istraživanje je sugerisalo da nepravilno ili sporadično nošenje maski i dalje može da smanji prenos.

Maske, podsećamo treba da pokrivaju i nos i usta. Kada ih skidate, pazite da spoljna strana ne dođe u dodir sa ustima ili nosem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close