NAKON PRELEŽANE KORONE OBAVEZNO URADITE OVAJ PREGLED! Srpski lekari upozoravaju: Posledice mogu da budu fatalne

NAKON PRELEŽANE KORONE OBAVEZNO URADITE OVAJ PREGLED! Srpski lekari upozoravaju: Posledice mogu da budu fatalne

Lekari apeluju na pacijente da posle preležanog virusa obavezno idu kod kardiologa i obave neophodne preglede jer postoji rizik od nastanka tromba, koji najviše pogađa srčani mišić

Tokom lečenja obolelih od koronavirusa, primećeno je da je njihova krv vrlo gusta, pa postoji rizik od formiranja tromba. Zbog toga lekarski pregledi nakon preležanog kovida-19 treba da obuhvate i kardiovaskularni skrining, posebno ako se kod pacijenta javljaju brzo zamaranje, osećaj nedostatka vazduha i nepravilan rad srca – objašnjava za Objektiv specijalista kardiologije dr Dragana Rosić, ističući da se mnogi pacijenti, nakon što su imali koronu, ne javljaju redovno doktoru.

Prema rečima dr Ristić, koronavirus ostavlja posledice i na srce, pa može da se pojavi miokarditis, odnosno upala srčanog mišića.

Obavezan i RTG snimak pluća

– U česte probleme izazvane preležanom infekcijom spadaju i poremećaji srčanog ritma, nestabilna angina pektoris i infarkt miokarda. Srce i pluća su jedinstven sistem i svako oboljenje jednog organa odražava se i na onaj drugi – ističe naša sagovornica dodajući da pored kardiovaskularnog skrininga, postkovid pacijenti moraju da urade i RTG snimak pluća.

– Snimak pluća se uglavnom radi jer virus zahvata respiratorni trakt i izaziva upalu pluća i respiratornu insuficijenciju, pa pacijenti koji su ozdravili mogu imati ozbiljne posledice bolesti. One se, pre svega, vide na jednom ili na oba plućna krila – kaže dr Ristić.

Kardiolog na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” prof. dr Miljko Ristić navodi za naš list da je Srbija decenijama druga zemlja u Evropi po broju infarkta i srčanih oboljenja.

– Verovatno je da je ta brojka nešto povećana zbog koronavirusa. U prošloj godini 55.000 ljudi je umrlo od srca, 10 puta više nego od virusa. Zato kardiološki pacijenti zahtevaju lečenje odmah i bez odlaganja, mada je zbog trenutne pandemije broj intervencija kod srčanih pacijenata smanjen za 50 odsto – ističe dr Ristić.

Miljko Ristić

Koronavirus napada sve organe u telu čoveka, počev od srca, pluća, jetre i bubrega, do mozga, kože i  sistema organa za varenje, a prema rečima našeg sagovornika, pacijenti koji su oboleli od upale srčane kese i upale srčanog mišića, ta stanja imaju kao posledicu ove bolesti.

Tromboza kao ozbiljna posledica

– Virus dovodi do brojnih komplikacija, ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje, dovodi do tromboze, nažalost, i do smrtnih slučajeva izazvanih komplikacijama – kaže kardiolog.

Američki naučni časopis Sajens objavio je studiju navodeći da je koronavirus pronađen u srcu 30 pacijenata, od 41 uzorkovanog.

Dr Ristić kaže da je ovo istraživanje dokazano i da je moguće prisustvo virusa u srčanim ćelijama.

– Postoje 173 simptoma koji ukazuju na prisustvo virusa. Neki od simptoma koji su zabeleženi su tegobe srca, jetre, bubrega – objašnjava naš sagovornik dodajući da virus iz vazduha kroz respiratorni sistem ulazi u plućne alveole, koje budu upaljene od infekcije.

– On iz pluća odlazi u plućni krvotok. Ide kroz krv koja dolazi u srčani organ. Kad dospe u srce, putem krvi odlazi u sve organe, razara organizam i nije ni čudo što imamo tu simptomatiku i prisustvo virusa na jetri, bubrezima, pa čak i na mozgu – ističe dr Ristić.

Naš sagovornik dodaje da je najvažnije voditi računa o srcu.

– Tokom studija uglavnom učimo kako da se borimo protiv opstrukcije pluća i srca, ako to držimo u funkciji, naš pacijent je bezbedan. Ako je srce oslabilo, a dođe do začepljenja krvnih sudova pluća, tada srce mora pojačano da radi, ako ono to ne može da radi, onda dolazi do srčanog zastoja i smrtnog ishoda – zaključuje naš sagovornik.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close