RECEPT ZA SLATKIŠ KOJI SVI OBOŽAVAMO: Generacije su rasle uz njega, a sada ga možete napraviti i kući

RECEPT ZA SLATKIŠ KOJI SVI OBOŽAVAMO: Generacije su rasle uz njega, a sada ga možete napraviti i kući

Ako volite jafa keks onda je ovaj recept savršen za vas jer se ova poslastica brzo pravi, a veoma je ukusna.

Za ovaj keks na domaći način, treba vam biskvit, aromatični žele od pomorandže i otopljena crna čokolada.

Sastojci

Žele od pomorandže

60 gr šećera

korica jedne pomorandže

3 listića želatina

100 ml ceđenog soka od pomorandže

120 ml vode

Keks

40 gr narezanog maslaca sobne temperature

60 gr šećera u prahu

10 gr glatkog brašna

10 gr oštrog brašna

40 gr mlevenih badema

korica pomorandže

2 belanca

prstohvat soli

Čokoladni sloj

120 gr naseckane crne čokolade

Žele od pomorandže

Da biste napravili žele, u manjoj šerpi sjedinite šećer, koru od pomorandže i vodu. Tu smesu kuvajte 10 do 15 minuta. U međuvremenu obložite pleh od 18 cm folijom, a listiće želatina stavite u posudu sa hladnom vodom na 5 minuta. Sirup sklonite sa vatre i procedite. Želatin dobro procedite, ubacite u topli sirup i mešajte dok se ne otopi. Dodajte sok od pomorandže, promešajte i ulijte u pripremljeni pleh. Hladite dva sata ili dok se želatin ne stvrdne.

Priprema

Keks

Kako biste dobili smeđi maslac, stavite ga u tiganj na srednje jaku vatru. Sve vreme mešajte. Maslac će početi lagano da peni i polako će primiti drugu boju, a za otprilike 5 do 8 minuta postaće zlatno smeđe boje. Sklonite ga sa vatre i prebacite u posudu otpornu na toplotu i pričekajte da se u potpunosti ohladi.

Zagrejte pećnicu na 190 stepeni. Izmerite i odvojite 30 ml rastopljenog i ohlađenog smeđeg maslaca, a sa ostatkom premažite kalup za 12 rupa. U posudu sjedinite šećer i brašno, a zatim pomešajte mlevene bademe i koricu pomorandže.

Belance umutite mikserom, pa dodajte u smesu sa brašnom. Dodajte i so i ohlađeni smeđi maslac, pa sve zajedno pomešajte u gustu smesu.

Ravnomerno podelite smesu u kalup i pecite 9 do 12 minuta ili dok keks ne bude zlatne boje i čvrst na dodir. Izvadite ih iz pećnice i ostavite u kalupu da se ohlade u potpunosti. Kad se žele stegne, pažljivo ga iseckajte. Izrezani žele stavite na ravnu stranu svakog keksa.

Čokoladni deo

Čokoladu otopite na pari i ostavite 10 do 15 minuta da se ohladi. Pažljivo prelijte jednu do dve kašike otopljene čokolade preko vrha svakog želea, prekrivajući i vrh celog keksa. Ostavite da se čokolada ohladi i stegne pre posluživanja.

Izvor: kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close